Чланак Просветни преглед април 2016.

 

Ментална аритметика на часу Техничког и информатичког образовањаprosvetni pregled

Једна од важних улога наставника у наставном процесу јесте припрема за наставу.  У савременој школи компентенције наставника стално се мењају и проширују у складу са променама у друштву. Међутим и традиционалне методе наставе које су од увек давале непроценљиве резулте треба ценити, користити и давати им на значају. За остваривање циљева и задатака пажљиво се бирају облици и методе наставног рада у складу са природом планираног дела градива, прилагођене условима за рад у кабинетима, постављене према узрасту, броју и индивидуалним способностима ученика у одељењу, ученичком предзнању  и личности наставника.

Наставни предмет  Техничко и информатичко образовање пружа могућност  примене свих метода и облика рада а највиише резултата дају лабораторијско експерименталне методе и методе практичног рада.  Метода практичног рада обухвата широк спектар могућности који се уз креативност наставника стално могу мењати и допуњавати. Уколико наставник има јасну слику и свест о предностима ове методе свакако ће их примењивати кад год је то могуће.

Изузетан образовни материјал с много могућности који даје врло ефикасне резултате у настави јесте  израда модела од папира или папирно моделарство као и израда модела од лако обрадивих материјала (дрво, пластика, кожа, папир)

Поред тога што је извор забаве и уживања, те пружа бројне могућности креативног дизајнирања, моделирање лако обрадивим материјалима има и много других предности. Последњих година налази примену у разним подручјима као што су – образовање, развојни и терапијски програми.  Приликом израде модела од папира, коже, дрвет или пласике, активира се цео мозак, обе његове хемисфере. Ученици користе обе руке (прсте обе руке) истовремено, што стимулише тактилне, моторне и визуелне зоне мозга, побољшава се координација око-рука и фина моторика, меморија, невербално мишљење, пажња, стрпљење, 3Д разумевање (сналажење у просторним односима), машта и креативност раде напорно.

комплетан чланак можете преузети на линку испод

Ментална аритметика на часу ТИО чланак Драгана Чакаревић